De kantoortuin: van slimme oplossing naar bekritiseerde werkomgeving

Schrijver

Mike Keijser

Onderwerp Blog
Gepubliceerd op

1 maart 2019

De kantoortuin, de laatste tijd een veel bekritiseerde werkomgeving. Naast dat de productiviteit zou lijden onder de drukte, zou ook de mentale gezondheid zwaar op de proef gesteld worden. Door alle prikkels en informatie die continu door de kantoortuin geslingerd worden. Het brein raakt overbelast met onder meer burn-outs als gevolg. Moeten we de kantoortuin maar gelijk afschaffen of zijn er andere wegen die de kantoortuin toch naar succes kunnen leiden? Hoewel het wereld wijde web al behoorlijk verzadigd is met kritiek op de kantoortuin wil ik me toch ook graag mengen in de discussie met wellicht een iets andere insteek. Het antwoord tot succes in de kantoortuin ligt namelijk diep verborgen in het brein.

Je brein aan het werk
Dat er steeds meer medewerkers kampen met mentale gezondheidsproblemen heeft voor een groot deel te maken met de verschuiving in werkvereisten. Hiermee bedoel ik niet vereisten zoals opleiding, ervaring en de vaardigheid om een powerpointje in elkaar te draaien, maar wat het uitvoeren van al jouw werkzaamheden nou werkelijk vereist van je lichaam en met name het brein. We zijn namelijk vandaag vooral aan het werk met ons brein. Plannen, informatie linken, produceren en verwerken maken een groot deel uit van onze dagelijkse werkzaamheden en vereisen daarmee veel van ons brein. Tegelijkertijd wordt het brein ook nog eens continu getest met allerlei afleidingen die op de loer liggen om ook maar even je aandachtsboog te doorbreken.

Voorkomen, beter dan genezen
Neem bijvoorbeeld onze smartphones die gemiddeld 15 meldingen per uur geven en met iedere melding een klein beetje energie van het brein wegsnoepen. De kantoortuin vereist op zn eigen manier dan ook bepaalde kwaliteiten van het brein. De verschuiving in wat wij van ons brein verlangen in de kantoortuin is dan ook reden genoeg om onze brein kwaliteiten eens stevig onder de loep te nemen en bewustzijn te creëren van wat de kantoortuin met ons brein doet. Net als met een te hoge bloeddruk of een te hoge bloedsuikerspiegel ondernemen we vaak pas actie wanneer we zwart op wit hebben dat er iets niet klopt. In het kader van voorkomen is beter dan genezen kan een kijkje in het brein wellicht een hoop hoofdpijn voorkomen.

Het unieke “Kantoortuin brein”
Ieder brein is uniek. Sommige mensen zijn uitstekend op hun plek in de kantoortuin en anderen kunnen alle drukte niet aan, maar waarin verschillen deze mensen dan precies? Het antwoord schuilt hierbij dan ook middenin het pijnpunt. Niet iedereen heeft namelijk de brein kwaliteiten om te kunnen gedijen in de kantoortuin. Wij hebben voor jullie de belangrijkste brein kwaliteiten voor de “kantoortuinier” op een rijtje gezet.

Is er dan echt geen kans van slagen voor de medewerkers die niet beschikken over deze brein kwaliteiten? Wees niet getreurd, er zijn namelijk meerdere wegen die naar Rome leiden.

Geen kantoortuinier, maar toch succesvol in de kantoortuin?
Vaak hoor je dat er maar een oplossing is, namelijk het afschaffen van de kantoortuinen. Toch is dit voor een heleboel bedrijven simpelweg onmogelijk. De beschikbare ruimte en financiën laten het niet toe om voor iedereen een individuele werkplek te creëren. Naar mijn mening is het voor iedereen mogelijk om tot succes te komen in de kantoortuin. Zelfs al heb je er niet het ideale brein voor. Wanneer je namelijk weet welke mensen minder goed tot hun recht komen in de kantoortuin, en nog belangrijker, waarom hun brein niet optimaal tot zijn recht komt, en dit ook nog eens inzichtelijk weet te maken, kan je natuurlijk allerlei manieren (omwegen) vinden om toch tot succes te komen. Hieronder heb ik alvast wat omwegen voor de non-kantoortuiniers op een rijtje gezet:

Match brein en baan: gebruiksaanwijzing voor het brein
Daarnaast kun je als werkgever natuurlijk ook bij selectie van nieuwe werknemers op zoek gaan naar de talenten die uitstekend tot hun recht komen in de kantoortuin op basis van hun brein kwaliteiten. Daarnaast geld het niet alleen voor de kantoortuin dat een specifieke set aan brein kwaliteiten essentieel zijn om tot succes te komen. Zo stelt iedere job een ander pakket aan eisen aan zijn werknemers en daarmee ook het brein. Begin daarom vandaag nog met het ontdekken van de essentiele brein kwaliteiten van jouw functies en zorg ervoor dat de best matchende talenten op de juiste plek komen. Hier profiteren zowel werkgever als medewerker van.

Meer weten over kantoortuin-breinen?
Neem contact op met Annemarein Braakman, zij vertelt je graag hoe je jouw talent- en selectieproces kunt verbeteren door brein te matchen aan werkomgeving.