Weg met de werkstress: breng brein en baan in balans

Schrijver

Mike Keijser

Onderwerp Blog
Gepubliceerd op

16 november 2018

Zoek vandaag eens in een bedrijfspand de koffieautomaat op. Grote kans dat je werknemers hoort spreken over ‘in hun kracht komen’. Mannen gebruiken vaak een sport-metafoor. Dan is het al snel: vanuit eigen kracht spelen. Wat tot een tijdje terug nog ‘op je plek zitten’ heette, is nu verjargoniseerd met kracht-termen. Met Gerard Joling als uitsmijter: “Ik heb er de kracht niet voor.” Zomaar een wandelgangen onderwerp? Allerminst. Laat dit nou de kern van de oorzaak van werkgerelateerde problemen bevatten. Volgens de World Health Organization kampt gemiddeld 1 op de 7 medewerkers met werkgerelateerde gezondheidsproblemen. Cijfers om van te huilen. Gelukkig neemt een groot deel van de Human Resources-professionals dit onderwerp serieus, maar daarmee ben je er nog niet. Sterker nog, daarmee begint het pas.

Pak werkstress aan bij de wortel
Om de oorzaak van het probleem aan te pakken, moet je weten waar de wortel zit. Bij werkgerelateerde stress ligt de nadruk nog te vaak op genezen. Daar waar voorkomen de voorkeur verdient als je het mij vraagt. Als de klachten reeds voelbaar zijn en langzaam maar zeker hun tol beginnen te eisen, worden coaches, psychologen en psychiaters ingezet om de gezondheid van de werknemer te herstellen. Er lopen gelukkig genoeg kundige hulpverleners rond die goed weten hoe een gebroken mens weer in z’n kracht kan komen, maar waarom wachten tot het lijntje breekt?

Weet wat je van je medewerkers verlangt 
Elke werkomgeving stelt specifieke eisen aan het brein van een medewerker. Het complexiteits niveau, werktempo, de werkhoeveelheid, het werkplezier en de werkomgeving bepalen samen de werkdruk. Dit is de combinatie van eisen die een baan stelt aan een brein. Het werk van een data-analist stelt andere eisen dan het werk van een docent Frans. Ook binnen een beroepsgroep zijn de verschillen groot. Het werken als verkeersleider in de toren op Schiphol is andere koek dan op een rotonde in Middenbeemster. En de accountant die zich zelfstandig kan focussen op zijn werk in kamer 118, ervaart zijn activiteiten anders dan zijn collega in de kantoortuin. Zo is elke baan letterlijk uniek. Bottomline: zowel werkgever als werknemer hebben groot belang bij balans tussen baan en brein. Wordt het brein overbelast of onderbelast, dan kun je spreken van disbalans, of werkstress, met de gevolgen van dien. De cijfers van WHO tonen slechts het topje van de ijsberg.

Balans tussen brein en baan: de basics
BrainsFirst is primair gelanceerd om human performance en context te matchen. Gestart vanuit de verbazing dat topvoetballers die in de straat te boek staan als ‘dom’ toch op het voetbal veld hoogbegaafd gedrag vertonen. Omgekeerd kent iedereen voorbeelden van slimme mensen die domme dingen doen. Denk aan de professor die altijd zijn huissleutels kwijt is. Conclusie uit 6 jaar wetenschappelijk onderzoek: elke professionele context stelt eigen eisen aan het brein. Elke baan is uniek.  Elk brein is uniek. Hoe beter het brein van nature in staat is om aan die eisen te voldoen, des te groter de kans op een match in termen van productiviteit, job engagement en welzijn. Hoe beter het dekseltje op het potje past, des te vloeiender schuif je het erop en eraf.

Zo breng je Talent matching op een hoger niveau met BrainsFirst:

Neem contact op met Ivar Schot en ontdek hoe je jouw workforce beter in balans kan krijgen, elk individu ‘in zijn of haar kracht zet’ en werkstress reduceert?