Het overwoekerde brein in de kantoortuin

De kantoortuin valt van zijn voetstuk
De kantoortuin was een aantal jaren geleden nog het summum van de kantoortrends. Het open kantoor zou bij moeten dragen aan een open sfeer en directe communicatie stimuleren. Het idee: een gezellige strakke ruimte, waar mensen spontaan brainstorm sessies houden en elkaar continu uitdagen met interessante vraagstukken. De realiteit: mensen raken overprikkeld door de open ruimtes en de continue blootstelling aan alle bedrijvigheid. De meeste breinen zijn gewoonweg niet gebouwd om zoveel informatie te verwerken en irrelevante dingen buiten te sluiten. Het gevolg is dat de kantoortuin het ziekteverzuim en het aantal fouten in het werk verhoogt en de productiviteit juist laat dalen (https://timemanagement.nl/kantoortuin-productiviteit/). De kantoortuin lijkt daarom juist als onkruid voor het brein én de productiviteit te werken.

Survival of fittest in de kantoorjungle
Vanuit cognitief oogpunt is het logisch dat niet iedereen in staat is om tegen de prikkels van een kantoortuin te kunnen. Iedereen heeft een unieke set aan cognitieve capaciteiten, die er samen voor zorgen welke talenten iemand heeft. Niet iedereen heeft het talent om in een kantoortuin te functioneren en daarom kan het eerder aanvoelen als overleven in een kantoorjungle. Hoe ziet het cognitieve talent van een kantoortuinheld er dan uit?
–       Onverstoorbaar: het is absoluut noodzakelijk dat je externe factoren moeiteloos kunt buitensluiten
–       Metale flexibilieit: je moet makkelijk kunnen schakelen tussen verschillende gesprekken en werkzaamheden.
–       Aandacht verplaatsen: het in onvermijdelijk dat je af en toe toch afgeleid wordt. Daarom is het belangrijk dat je makkelijk je aandacht weer kunt richten op datgene waar je mee bezig was en zonder veel tijdsverspilling de draad weer kunt oppakken.
Beschik jij niet over al deze talenten? Niet getreurd, je kunt compenseren met bepaalde ‘overlevingsmechanismen’.

4 tips om de kantoortuin de baas te zijn
Merk je dat je snel afgeleid wordt in een kantoortuin? Onderstaande tips kunnen daarbij helpen
–       Draag een koptelefoon. Persoonlijk zweer ik hierbij. Muziek naar keuze kan enorm helpen bij het creeren van een goede workflow. Het staat misschien niet heel uitnodigend naar je collega’s, maar dat is natuurlijk ook precies de bedoeling.
–       Zijn er binnen de kantoortuin nog plekker waar je meer beschut zit? Naast een muur of raam bijvoorbeeld. Probeer die plek te bemachtigen.
–       Spreek een teken af waarbij je niet gestoord wilt worden. Klinkt misschien een beetje kinderachtig, maar het werkt als een trein.
–       Zorg dat je eigen bureau / scherm rustig blijft. Blokkeer je office chat, zet je mail popups uit etc. Bij een drukke werkomgeving is het belangrijk je eigen werkplek zo georganiseerd mogelijk te houden.
Deze tips nemen niet weg dat sommige mensen echt beter werken in een rustigere omgeving. Om het bij de bron aan te pakken moet er gekeken worden naar de juiste match tussen de kandidaat en de job, zowel inhoudelijk als qua werkomgeving. Beschikt iemand over de cognitieve capaciteiten om tot zijn/haar volle recht te komen in deze werkomgeving? Dit is een belangrijke vraag binnen de werving & selectie. Maar ook voor huidige medewerkers, zit iedereen wel op de juiste plek of kunnen er maatregelen genomen worden als de werkomgeving niet perfect aansluit?

Meer weten over kantoortuin-breinen?
Wil je weten of jezelf geschikt zou zijn om in een kantoortuin te functioneren? Of ben je benieuwd hoe je jouw talent en selectieproces kunt verbeteren door cognitie te matchen aan werkomgeving? Neem contact met ons op!