Onmisbare skills voor een succesvolle top trader

Schrijver

Ivar Schot

Onderwerp BlogBlog+home
Gepubliceerd op

1 september 2021

Iedereen wil de beste kandidaat voor elke openstaande functie. Zeker wanneer je als bedrijf snel groeit, dan zorgt de juiste medewerker voor acceleratie op je succes.  Er is dus qua groei en financieel veel te winnen, maar ook veel te verliezen, wanneer je niet de juiste afweging maakt bij het invullen van de betreffende vacature. In deze blog nemen we je mee in de wereld van Trading én de onmisbare skills voor een succesvolle toptrader.

Trading

Een goed voorbeeld van het type kandidaat, waarbij je kiest voor zekerheid, is dat van een ‘trader’. Of een trader nu in valuta, Forex of Commodities handelt, met lange of korte cycli, als market maker en/ of als Quant trader, er staat altijd veel op het spel. Rijst de vraag: neem je in het selectieproces een oude vertrouwde gok of neem je liever een datagedreven beslissing, een wetenschappelijk onderbouwde keuze.

De slimste koppen van de klas

Nu zijn er veel manieren om als trading organisatie de juiste traders te vinden en toe te voegen aan je personeelsbestand. Van campus-recruitment tot grote social media campagnes, de gemene deler is dat ze gericht zijn op de slimste koppen van de klas. Want, hoe slimmer de trader, hoe makkelijker hij of zij een edge kan creëren in zijn of haar portfolio. Hiermee kun je nog hogere rendementen binnenhalen ten opzichte van een ‘modale’ trader. Maar, is het slimste jongetje of meisje van de klas dan wel altijd de beste trader? Of zijn er ook onmisbare skills factoren die bepalend zijn voor een toekomstig succesvolle toptrader? 

De trader van het verleden

De meeste traders hebben dan ook een achtergrond in econometrie, wiskunde of technische natuurkunde, bèta-studies waarin succes gecorreleerd aan IQ lijkt te zijn. En dat lijkt dus te kloppen, één van de onderdelen in een IQ test is het toetsen op numerieke vaardigheden, precies de skills die voorhanden blijken te zijn binnen de genoemde studies. Maar alleen het beschikken over uitzonderlijke numerieke vaardigheden blijkt niet de sleutel tot succes te zijn. Er is namelijk veel meer nodig om tot een uitzonderlijk resultaat te komen.

IQ een achterhaald concept?

Door middel van de fameuze IQ-test en het toetsen van numerieke vaardigheden onder tijdsdruk, lijkt het selectieproces de werkelijke skills van een trader in zijn dagelijkse werkveld na te bootsen. Let op: de meeste sollicitanten maken meerdere van dit soort testen in hun zoektocht naar een baan als flitshandelaar. Er is daardoor sprake van een  leereffect, iets dat lastig is om mee te nemen in je overwegingen..

Daarnaast is het goed om je af te vragen of numerieke vaardigheden en het kunnen presteren onder tijdsdruk wel de doorslaggevende factor zijn, die het succes van een trader kunnen voorspellen. Zeker in de huidige arbeidsmarkt, waarin in veel sectoren een tekort dreigt, is het tijd om naar nieuwe, innovatieve mogelijkheden te kijken om je selectieproces te verbeteren.

De onderscheidende cognities van een trader 

Wanneer je het daadwerkelijke gedrag van een trader monitort, onafhankelijk van de markt, waarin hij of zij opereert, dan zul je hem of haar nooit een hele dag taken uit een IQ of Aptitude test zien afronden. Je zult  zien dat ze observeren, details in zich opnemen, een complexe analyse maken, belangrijke beslissingen nemen en tegelijkertijd de kleinste verandering, het kleinste detail meenemen in de afweging. Dit allemaal in een razendsnel tempo. Wanneer jouw mentale vermogen veel informatie, in context, tegelijkertijd kan plaatsen en je de hyperfocus, die soms noodzakelijk is, met bloedsnelle beslissingen kunt combineren, dan heb je de skills set van de trader van de toekomst. Onderzoek bij 4 grote handelshuizen heeft uitgewezen dat selectie niet strenger hoeft te zijn dan een gemiddelde procedure. Het in kaart brengen van de juiste skills en hierop toetsen is echter wel van buitengewoon belang met het oog op de krapte op de huidige arbeidsmarkt. Je wil, waar mogelijk je talentpool verbreden en  geen talent verloren laten gaan tijdens de selectieprocedure.

Zoals J. Bernlef ooit zei: ’Om iets te kunnen zien, zul je het eerst moeten kunnen herkennen’.  

Ben je benieuwd hoe trading organisaties op specifieke cognities al anders selecteren? Lees de case van IMC – The BrainsFirst Challenge – Are you wired like a trader?

Kies voor de tool van nu voor
de toppers van morgen.

Direct een meeting plannen wanneer het jou uitkomt? Boek een meeting
met onze expert Ivar Schot of download onze onepager
voor trading organisaties via onderstaand formulier.