ManpowerGroup & BrainsFirst pakken diversiteit & inclusiviteit op de werkvloer aan

Schrijver

Eric Castien

Onderwerp PressPress+home
Gepubliceerd op

30 oktober 2020

Persbericht – Amsterdam, 28 oktober 2020

Als fan van mensen kijk je verder dan een cv

“Ik wil juist a-typisch talent herkennen en hen een eerlijke kans geven”

Dat de toekomst veranderingen op de arbeidsmarkt met zich meebrengt, staat vast. Terwijl de media volop aandacht schenken aan vage vergezichten, focust de moderne werkgever zich liever op de kansen die er nu al liggen. Op het gebruik van nieuwe, innovatieve tooling bijvoorbeeld. Zo besteedt detacheerder Jefferson Wells juist nu extra aandacht aan talenten om te achterhalen wat ieders meest kansrijke carrièrepad zal zijn.

Tot voor kort was iemands cv het vertrekpunt voor een volgende carrière move. Zowel een talent als een werkgever is nog altijd gewend om zo te kijken. Wat past bij je eerdere stappen? Die gedachtegang staat inmiddels onder druk. “Het cv vertelt wat je deed, hoe lang en voor wie. Niet hoe goed en onder welke omstandigheden,” stelt arbeidsmarkt-expert Bas van de Haterd. “Laat staan dat het voorspelt hoe deze persoon een nieuwe opdracht zal uitvoeren.”

diversiteit inclusiviteit brainsfirst

De mens als vertrekpunt
Binnen Manpower-dochter Jefferson Wells is deze discussie allang beslecht. Managing Director Joaquin Urbina geeft aan dat het zijn organisatie gaat om de mens achter het beroep. En dus de persoon achter een cv. “Voor ons draait het om wat je gaat doen. Wat je deed vertelt een verhaal, maar dat vormt slechts een hoofdstuk in je carrière. Wij kijken primair naar talent. Dat is de belangrijkste bouwsteen van je loopbaan. Wat je kunt en wie je bent. Mede daarop baseren we met het talent samen wat je wilt gaan kunnen en in welke omgeving jij het meest waardevol zult zijn.” Of dit nu is voor het detacheren van professionals of het bemiddelen van zzp’ers.

Urbina is zelf een sprekend voorbeeld van het motto van zijn werkgever. ‘Ik ben een bi-culturele man, opgegroeid tussen de straatschoffies in Amsterdam-West. Een ware smeltkroes. Dat was een, vanuit traditioneel perspectief bekeken, allesbehalve vruchtbare omgeving om je talent rustig te ontplooien. Op m’n 16e werd ik van school geschopt en kort daarna begon ik met werken. Streetwise was ik, geschoold niet echt. Al snel bleek dat ik goed was met mensen. Kon hen motiveren, ze voor me winnen om een doel na te streven. Ook zat het wel goed met communicatieve vaardigheden en gaandeweg kwam ik erachter dat ik over een aardig analytisch vermogen beschikte. Daardoor presteerde ik goed en kreeg ik kansen die anderen met mijn gebrekkige cv – op papier dan – wellicht niet kregen.” Later bewandelde de Nederlander met deels Spaanse komaf via avondstudie ook de theoretische wegen. Lachend: “Het is allemaal goed gekomen. Maar een standaard-cv wordt het natuurlijk nooit meer.”

Verder kijken dan het cv lang is
De mens-gerichte aanpak van Jefferson Wells vraagt om tooling die recht doet aan de unieke eigenschappen van ieder individu. Zonder te kijken naar opleidingsniveau, komaf, cultuur of cv. Urbina kwam onlangs via zijn collega’s van ManpowerGroup in contact met BrainsFirst. Deze Nederlandse onderneming timmert met succes aan de weg met hun game based assessment tool, genaamd NeurOlympics. Door het spelen van wetenschappelijk onderbouwde en gevalideerde games worden verschillende breindelen op de proef gesteld. Urbina’s collega Bram Rijkers is als senior recruiter betrokken bij de eerste samenwerking, gericht op Finance professionals. “Wij willen bijvoorbeeld weten of je onder druk constant kunt blijven presteren. Of je goed bent in het herkennen van details in een berg informatie. Of je langdurig je aandacht op een taak kunt blijven richten. Dit zijn voorbeelden van eigenschappen die passen bij financial controllers maar ook bij software testers of bij elektriciteitcentrale-installlateurs. Bij die games van BrainsFirst komt ieders unieke talent automatisch naar voren. Dat biedt een inkijkje in groeipotentieel. Wij investeren graag in talent met toekomst. Dat kunnen starters zijn, maar ook professionals die willen blijven leren en flexibel zijn in het kiezen van hun volgende stap.”

Elk talent een eerlijke kans
Door zo te kijken naar core competenties ‘onder de motorkap’ verbreed je de mogelijkheden van iemands persoonlijke groeipad. Ineens komt aan het licht dat beroepsrichtingen die op basis van iemands cv nooit als logisch zouden worden gezien nu toch als logisch aanknopingspunt voor professionele ontwikkeling gelden. Veel professionals die om welke reden dan ook graag hun loopbaan een nieuwe wending willen geven, komen zo letterlijk op nieuwe inzichten. Urbina: “Het is niet moeilijk om een doorsnee talent met een goede afgeronde studie te vinden. Iedereen kan traditionele toppers herkennen. Ik wil juist a-typisch talent ontdekken en hen kansen geven. De schoonmaker die kan floreren in Finance bijvoorbeeld. Daar is nog een wereld te winnen. Met BrainsFirst komt dat streven weer een stap dichterbij.’

Via verschillende kanalen worden talenten in Nederland door Jefferson Wells uitgenodigd om de brain-based assessment games van BrainsFirst te spelen. In 45 minuten creëer je zo een breinprofiel dat inzicht geeft in wat jou als persoon slim maakt. Door dit dataprofiel te matchen met het zoekprofiel krijgt het team van Rijkers een goede indicatie of de kandidaat over het type intelligentie beschikt waarnaar de opdrachtgever zoekt. Zonder bias, objectief en data-gedreven. “Wij zijn altijd op zoek naar innovatieve, onderbouwde manieren om talent nauwkeuriger te kunnen identificeren. Dit past bij ons streven om de beste persoon op de juiste plek te krijgen. Deze op het brein gebaseerde aanpak voegt weer iets toe aan de toolkit om nog beter te kunnen matchen.”

Wil jij diversiteit & inclusiviteit op de werkvloer aanpakken?
Neem contact op met Martijn Groot (martijn@brainsfirst.com) of Ivar Schot (ivar@brainsfirst.com).

Meer over het zo veel mogelijk uitsluiten van (veelal onbewuste) vooroordelen in je selectieproces:

De NeurOlympics als bias-vrije assessment tool