Het vinden van de ideale beslisser begint bij het brein

Schrijver

Laura Koster

Onderwerp BlogBlog+home
Gepubliceerd op

10 februari 2021

Wat voor beslisser zie jij graag op de werkvloer?

Kom jij in jouw HR-praktijk ook vaak tegen dat hoogopgeleide, intelligente starters niet naar verwachting presteren bij jou op de werkvloer? Dan ben je niet de enige. De oorzaak is simpel: opleiding of IQ zijn maar matige voorspellers voor succes. Zeker voor succes op een specifieke werkvloer, in dit geval die van jullie. Hoe komt dat? Iedere functie heeft zijn eigen vereisten, daarnaast is ieder mens (en daarbij het brein) en de daarbij behorende kwaliteiten uniek. Je wilt dat de vereisten van de functie en de kwaliteiten van de medewerker daarbij naadloos op elkaar aansluiten om tot een groot succes te komen. In dat geval volstaan simpele somscores zoals IQ niet. Wat je wilt weten is welk professioneel gedrag iemand van nature prefereert en daar dus ook in uitblinkt en of dit een match is met de desbetreffende functie en/of werkvloer. Gedragingen zoals observeren, denken, beslissen, organiseren, handelen en iemands werkstijl zijn de sleutel tot het beter matchen van mens (brein) en baan. In deze reeks zullen we bovengenoemde gedragingen één voor één behandelen, zodat je nog betere beslissingen kunt nemen in de zoektocht naar de beste fit!      


Beslissen is een hoofdzaak
We maken de hele dag door beslissingen, of beter gezegd jouw brein. Het hersengebiedje dat hiervoor verantwoordelijk is, is de anterieure cingulate cortex. Wat ga ik eten? Wat doe ik aan? Sommige beslissingen worden op de automatische piloot gemaakt, terwijl andere beslissingen de volledige aandacht vereisen. Dit maakt dat er verschillende typen beslissers zijn. Zo vereist een hoge tijdsdruk een ander type besluitvorming dan wanneer je alle tijd van de wereld hebt en zit er een groot verschil in het nemen van eenvoudige beslissingen ten opzichte van cruciale (leven of dood) beslissingen. Een hoog IQ en een mooi CV zeggen vaak maar weinig over de prestatie op de werkvloer. Neem bijvoorbeeld Jolanda, afgestudeerd in informatica aan de TU Delft met een mooi CV en goede cijfers. In haar eerste baan als software engineer was zij dan ook zeer succesvol. Echter, toen zij haar eerste werkgever verruilde voor een vergelijkbare functie kwam ze in de problemen. Bij haar tweede baan werd ze geacht om onder een veel hogere tijdsdruk te werken. Wat bleek? Jolanda is een bedachtzame beslisser, waardoor zij van nature juist tijd nodig heeft om weloverwogen beslissingen te maken. Hierdoor paste zij ondanks haar hoge IQ, goede CV en hoge cijfers niet in de werkomgeving van haar tweede baan.

afbeelding

De verschillen in besluitvorming
Om een juiste ​​beslissing te nemen, moet je weten wat je wilt, begrijpen welke opties beschikbaar zijn en vervolgens een afweging kunnen maken tussen de beschikbare opties. De één kan van nature beter knopen doorhakken dan de ander, maar hoe komt dat? Je brein heeft een natuurlijke voorkeur voor de manier waarop we beslissingen nemen. Grofweg kan je dit opdelen in twee uitersten. Zo kan het ene brein de natuurlijke voorkeur hebben om bedachtzaam te beslissen, terwijl het andere brein de natuurlijke voorkeur heeft om praktisch te beslissen.

Bedachtzame beslissers

Praktische beslissers

Inzicht: elke context vraagt om een andere beslisser
Het is belangrijk om te benadrukken dat het één niet beter of slechter is dan het ander. Dit is context afhankelijk. De ene beslisser fungeert beter in situatie A terwijl de andere beslisser beter fungeert in situatie B en zal dus ook gelukkiger zijn als hij of zij zich in een (werk)omgeving of situatie bevindt die bij zijn of haar natuurlijke breinvoorkeur-  en kwaliteiten past. Het is dus van belang dat jij als HR professional exact weet waar je naar op zoek bent voor die in te vullen functie en/of werkomgeving.  Als je weet in wat voor situaties jouw beslisser terecht komt, kun je op basis daarvan bedenken welk type beslisser het beste past in die situaties. Is het nodig om genuanceerde beslissingen te nemen, dan past een bedachtzame beslisser daarbij. Is het juist noodzakelijk dat iemand op een snelle en pragmatische manier beslissingen kan nemen, kies dan voor een praktische beslisser. Wil jij weten hoe iemand van nature beslist en ben je er al achter wat voor beslisser je zoekt?  Dan zijn de game based assessments van BrainsFirst voor jou de tool in de zoektocht naar de beste kandidaten. Weet je dit nog niet? Dan helpen we je ook graag een handje om te kijken welke vaardigheden voor jou essentieel zijn tijdens een van onze job design sessies.


Switch van zoeken naar vinden: start met brain-based talent matching
Meer weten over het type beslissers? Of wil je jouw context scherp krijgen?
Neem dan contact met ons op! Lees binnenkort ook onze andere blogs over observeren, denken, organiseren, handelen en werkstijl voor een compleet overzicht aan brein kwaliteiten en match ze gelijk aan jouw vacatures.

Laura Koster
laura@brainsfirst.com