Talent ontdekken met “Data Driven oplossingen”

Data Driven: klinkt goed, maar wat is het?
De definitie van Data driven is dat beslissingen genomen worden op basis van data en niet met subjectieve maten, zoals ervaring of een ‘onderbuikgevoel’. De NeurOlympics zijn ontwikkeld om datagedreven beslissingen te faciliteren binnen recruitment en talentselectie. Wij streven ernaar de data te laten spreken en kandidaten te matchen op basis van de resultaten op ons Online Gamified Assessment, de NeurOlympics. Dit doen we door de kijken naar de cognitieve kwaliteiten van kandidaten in plaats van werkervaring, leeftijd, achtergrond of geslacht. De NeurOlympics zijn dan ook bias free (klik hier om daar meer over te lezen) en zo zorgen we voor een zo objectief mogelijke maat voor succes op de werkvloer.

Data Driven in de praktijk: hoe werkt het?
Met het spelen van de 4 games van de NeurOlympics worden 53 cognitieve factoren gemeten. Die factoren worden geclusterd tot 16 cognitieve skills. Op basis van de scores op deze factoren en skills wordt een cognitief talentprofiel van een kandidaat opgesteld en vervolgens gekeken in hoeverre die overeenkomt met het cognitieve doelprofiel. Het doelprofiel is de combinatie van factoren en skills die door een bedrijf én voor een specifieke functie als waardevol worden gezien. De match tussen het kandidaat profiel en doelprofiel wordt automatisch berekend: hoe hoger de score hoe beter de kandidaat past bij de openstaande functie. Zo matchen we kandidaten die echt kunnen wat gevraagd wordt, en niet alleen kandidaten die zeggen of denken te kunnen wat gevraagd wordt.

Het doelprofiel, wat is dat en hoe werkt het?
Hoe stel je een doelprofiel op? Hoe weet je welke cognitieve skills vereist zijn voor een functie?
Er zijn twee manieren waarop we een doelprofiel samen stellen:
A – Door data (zeer verrassend)
B – Via geobjectiveerde input van experts.
Bij de eerste manier – methode A – is de voorwaarde dat er genoeg data voor de gevraagde functie aanwezig moet zijn om een model op te bouwen. Er moeten bijvoorbeeld genoeg medewerkers werkzaam zijn in dezelfde helder afgebakende functie. In dat geval kunnen we de medewerkers de test laten doen en analyseren in welke cognitieve skills zij uitblinken of juist minder goed op presteren. Mochten er nog meer prestatiematen aanwezig zijn (beoordeling, bonussen etc), dan kan dat als wegingsfactor meegenomen worden in het creëren van het model. Op basis van de resultaten van de medewerkers wordt het doelprofiel opgesteld voor toekomstige kandidaten. Dit is de meeste data driven mogelijkheid die er is om tot een doelprofiel te komen. Er zit namelijk op geen enkel moment van de keten een moment van menselijke interpretatie of aannames. Want kort gesteld: de data bepaalt het doelprofiel en de data bepaalt de match.

In lang niet alle gevallen kunnen aan de voorwaarden voldaan worden om de bovenstaande methode toe te passen. Soms zijn er niet genoeg medewerkers beschikbaar om het doelprofiel op te stellen, of misschien is het wel een geheel nieuwe functie binnen een bedrijf. Het kan zelfs zo zijn dat, met het oog op de toekomst, een veranderende markt en/of innovatie in de desbetreffende sector hele andere cognitieve profielen vraagt dan de medewerkers van nu. Voor dergelijke situaties hebben we methode B: de Expert-aanpak. De HR experts weten natuurlijk goed wat ze zoeken in een kandidaat. Om het wel datagedreven te houden, vullen meerdere HR experts in wat ze belangrijk vinden in een kandidaat. Niet uit de losse pols, maar volgens een speciaal uitgekiende, gestandaardiseerde tool. Aan de “achterkant” geven de antwoorden gewichten aan de verschillende cognitieve skills. De professionele expertise wordt zo weer omgezet in objectieve data en de combinatie van alle experts vormt het doelprofiel voor de nieuwe functie.

Makkelijk toch?! Ben je ook benieuwd wat BrainsFirst kan doen om jouw recruitmentproces meer Data Driven te maken? Neem contact op met marieke@brainsfirst.com