Geen sociaal wenselijke antwoorden meer? Persoonlijkheid meten doe je zo

Schrijver

Eric Castien

Onderwerp Blog
Gepubliceerd op

27 september 2018

Inzichten in het denkvermogen (cognitie) zijn de sleutel om tot optimale functionaliteit te komen op de werkvloer. Ons motto luidt dan ook “Match de cognitieve vraag & aanbod”. De NeurOlympics bieden dan ook de helpende hand bij het aan het licht brengen van de belangrijkste cognitieve bouwstenen van onze menselijke prestaties (Werkgeheugen, Anticipatie, Controle & Aandacht). Het matchen van denkvermogen en functievereisten is dan ook dé manier om de perfecte werknemer te vinden, maar denkvermogen is uiteraard niet het enige wat van belang is in de zoektocht naar de perfecte match.

Persoonlijkheid: meer inzichten in het dagelijks functioneren
Naast denkvermogen speelt persoonlijkheid ook een grote rol voor veel functies. Zo heeft een onderzoek onder leiding van professor Michael Mount aan de universiteit van Iowa aangetoond dat een bepaald patroon van persoonlijkheidskenmerken voorspellend is voor het succes in salesfuncties. De belangrijkste onderscheidende factor is hier verrassend genoeg niet de “zo populaire extraversie”, maar inschikkelijkheid. Inschikkelijke, consciëntieuze salesmanagers krijgen de hoogste beoordelingen en halen hogere targets. Studies als deze laten zien dat, door persoonlijkheid in kaart te brengen, je meer inzichten krijgt in iemands dagelijks functioneren( sociaal gedrag en interpersoonlijke communicatie). Deze inzichten zijn van enorme toegevoegde waarde bij het vinden van de beste mensen voor jouw functie.

BIG FIVE persoonlijkheidstest
Het meest gebruikte persoonlijkheidsmodel is de zogenaamde BIG FIVE (ook wel OCEAN genoemd). Dit is een wetenschappelijk onderbouwd, gevalideerd en betrouwbare persoonlijkheidsmaat waarmee, op een vrij eenvoudige manier, inzichten verkregen kunnen worden in de 5 hoofddimensies van persoonlijkheid: Openheid, Zorgvuldigheid, Extraversie, Inschikkelijkheid en Emotionele stabiliteit (Openness, Conscientiousness, Extraversion, Agreeableness & Neuroticism). Veel persoonlijkheidstesten proberen dan ook deze vijf persoonlijkheidskenmerken in kaart te brengen. Over het algemeen worden hier lange, saaie en zeer uitgebreide vragenlijsten voor gebruikt met vragen in elk van de vijf persoonlijkheidskenmerken.

Gevaar van persoonlijkheidstesten in HR: stop het faken
Helaas zijn veel tests die proberen de BIG FIVE in kaart te brengen erg gevoelig voor sociaal-wenselijkheid. Deze gevoeligheid voor sociaal-wenselijkheid maken deze tests helaas weinig geschikt voor de HR praktijk. Door het geven van ingestudeerde of sociaal wenselijke antwoorden op dit soort tests kunnen deelnemers ervoor zorgen dat ze perfect passen bij de functie omschrijving en zich anders voordoen dan ze in werkelijkheid zijn. Zo kan je bijvoorbeeld zeggen dat je van feestjes, vreemde mensen en wisselende contacten houdt, terwijl je eigenlijk heel introvert bent. Door het geven van foutieve antwoorden hou je als sollicitant niet alleen de recruiter voor de gek, maar kan je indien je aangenomen wordt bij de desbetreffende functie toch tegen een hoop problemen aanlopen omdat de functievereisten toch in strijd zijn met jouw persoonlijkheidskarakteristieken.

BrainsFirst presents: Persoonlijkheidstest 2.0
BrainsFirst heeft in de afgelopen 3 jaar de ideale persoonlijkheidstest ontwikkeld (op basis van de BIG FIVE en gedegen wetenschappelijk onderzoek). In deze test worden de effecten van sociaal wenselijke antwoorden geminimaliseerd. Door gebruik te maken van adjectieven en de kandidaten onder tijdsdruk te plaatsen worden deelnemers getriggerd om zo eerlijk en intuïtief mogelijk te antwoorden. De tijdsdruk maakt dat je eerste ingeving moeilijker te corrigeren is, omdat je hier simpelweg geen tijd voor hebt. Te trage en dus ‘verdachte’ antwoorden worden hierdoor dus zo goed als onmogelijk. Beter krijg je het nergens. Nog een bijkomend voordeel is dat de test veel minder energie kost en veel minder lang duurt dan gangbare vragenlijsten. Met behulp van de persoonlijkheidstest van Brainsfirst kunnen persoonlijkheidskenmerken al in 5 minuten correct in kaart gebracht worden.

Meer weten over onze persoonlijkheidstest?
Hoewel de persoonlijkheid 2.0 al uitvoerig getest is, en al veel recruiters de helpende hand heeft kunnen bieden, is het cruciaal om extern en onafhankelijk gevalideerd te worden. Het gaat hier immers om tools, en tools zijn alleen nuttig als ze een bewezen toegevoegde waarde hebben op datgene wat relevant is voor wat jij zoekt. Persoonlijkheid op een nieuwe en betere manier meten is daar een goed voorbeeld van.

Ben je geïnteresseerd geraakt in de NeurOlympics en de Persoonlijkheidstest van BrainsFirst en wil je meer weten? Neem dan contact op met Ivar Schot, hij vertelt je hier graag meer over.