Brain break 3: Mindfulness Mediteren

Schrijver

Mike Keijser

Onderwerp Blog
Gepubliceerd op

14 december 2018

Relaxed het weekend in

Gebruik dat laatste beetje aandacht voor de brain-break van deze week: mindfulness mediteren.

Mindfulness mediteren is een van de hot topics de laatste jaren, maar wat doet het nou met ons brein? Is het gewoon weer een niet onderbouwde hype, of is het wel degelijk effectief? Wetenschappers aan de Texas Tech University gingen op zoek naar het antwoord.

In één meditatiesessie al meer aandacht
Uit dit onderzoek blijkt dat mindfulness mediteren wel degelijk positieve effecten te hebben op ons brein. Zo resulteert één meditatie sessie al gelijk in meer hersenactiviteit in de voorste delen van het brein. Deze hersengebieden zijn vooral belangrijk voor functies zoals aandacht, emotionele regulatie en remming en controle van gedrag. Daarnaast resulteert het op lange termijn ook in minder stress wat weer goed is voor ons immuun systeem en de productiviteit op de werkvloer.

Wetenschapper Gaelle Desbordes van Harvard University is op dit moment zelfs druk bezig om aan te tonen dat mindfulness meditatie ook in de strijd tegen depressies van enorme toegevoegde waarde is (zie hier de link naar haar recente bevindingen en video).

Start dus vandaag nog met dit cursusje mindfulness mediteren en in 10 minuten heb je weer voldoende aandacht voor de volgende brain-break.