Talentherkenning in topvoetbal – Spelintelligentie

Schrijver

Mike Keijser

Onderwerp BlogSport
Gepubliceerd op

19 november 2018

Is Frenkie de Jong 80 miljoen waard?
Hoe emotie de prijs opdrijft en data de balans terugbrengt

Naast al eerder FC Barcelona hebben ook Manchester United en Real Madrid zich gemeld in de strijd om Ajax middenvelder Frenkie de Jong. Volgens de Telegraaf heeft de Spaanse grootmacht maar liefst 80 miljoen euro over voor de pas 21-jarige Ajacied. Hoewel het voor de voetballiefhebber een genot is om Frenkie de Jong op het veld aan het werk te zien, is het bijzonder dat Europese topclubs bereid zijn zoveel geld op tafel neer te leggen voor iemand die nog niet eens een heel seizoen in de Eredivisie actief is geweest. Is het, op basis van wat Frenkie tot nu toe heeft laten zien, niet een te risicovolle investering? Zou je niet meer inzichten willen hebben over of hij het wel in zich heeft om ook op het hoogste niveau constant te kunnen presteren?

Track-records vergelijken: Eredivisie transfer-recordhouder en verwachte opvolger
Mocht er uiteindelijk 80 miljoen euro betaald worden voor Frenkie de Jong dan wordt hij daarmee de duurste speler ooit die vertrekt uit de Eredivisie. Het Eredivisie transfer-record staat nu nog op de naam van de 21-jarige Davinson Sánchez die afgelopen seizoen voor 40 miljoen euro Ajax verruilde voor Tottenham Hotspur. Op het moment van vertrek had Davinson Sánchez een totaal van 47 wedstrijden voor de club uit Amsterdam op zijn naam staan. In totaal had hij:

Wat neer komt op een totaal van 4142 speelminuten waarop Tottenham Hotspur’s besluit tot aankoop gebaseerd kon worden.

Het trackrecord van Frenkie de Jong was tijdens de miljoneentransfergeruchten van begin dit seizoen een stuk minder indrukwekkend. Hoewel hij tot september in 50 wedstrijden voor Ajax 1 was uitgekomen, had hij aanzienlijk minder minuten mogen maken. In totaal maar:

Kortom: Op basis van vlieguren op het hoogste Nederlandse clubniveau lijkt een twee keer zo hoge prijs nog niet 1-2-3 gerechtvaardigd. Inmiddels heeft De Jong zich sinds begin september in interlands en in de Champions League nadrukkelijk gemanifesteerd. Toch is enige voorzichtigheid op z’n plaats, gezien zijn pas 21 kalenderjaren.

Opvolger van de ‘Cruijff van de Balkan’?
Bij Real Madrid wordt Frenkie de jong op termijn gezien als de mogelijke opvolger van Luka Modric (33). Luka Modric die onlangs nog uitgeroepen werd tot Speler van het jaar, en daarmee als eerste na tien jaar Ronaldo en Messi van de troon heeft weten te stoten, is de huidige centrale middenvelder van de Koninklijke grootmacht. Modric die als het creatieve brein van Real Madrid zowel zijn verdedigende als aanvallende taken uitstekend uitvoert werd, toen hij nog de leeftijd van Frenkie had, gezien als de ‘Cruijf van de Balkan’. Met hetzelfde jaren zeventig kapsel, dezelfde bouw, loopje en overeenkomende kwaliteiten op het veld is de gelijkenis met de overleden Ajax-legende al snel gemaakt. Als we naar Frenkie kijken, zien we ook de gelijkenissen terug in zijn spel. In de minuten die hij nu al heeft gemaakt is er vaak weinig op zijn spel aan te merken. Toch lijkt de torenhoge transfersom vooral zijn ingegeven door emotie. “Maar wat graag ziet men in opkomende talenten de vedettes van morgen”. Zowel supporters als verantwoordelijken bij de clubs laten zich meer dan eens meeslepen in dagdromerij. Slechts een handvol new kids on the block breekt jaren later door tot de Galerij der Groten. De hype rond Frenkie de Jong is inmiddels dus de vaderlandse grenzen gepasseerd. Hetgeen zijn marktwaarde doet lanceren.

Meer inzicht in potentie: talentherkenning houdt niet op bij het fysieke, technische en tactische
Even weg van de emotie: wat kan data zeggen over de potentie van een talent? Op basis van wat de jonge Ajacied tot nu toe heeft laten zien, zullen de meeste mensen het er wel over eens zijn dat hij goed kan voetballen. Hij beschikt over een buitengewone set kwaliteiten. Zo is hij in staat om snel en behendig te handelen, uitstekend zijn positie op het veld te kiezen en het spel eenvoudig en op een uiterst slimme manier van de ene naar de andere kant te verplaatsen. Maar kan hij dit ook waar maken op het allerhoogste niveau? En dat 50 wedstrijden in een seizoen achtereen? Veel mensen zullen deze vraag beantwoorden met ‘natuurlijk’, maar die hoeven ‘natuurlijk’ niet zelf met die 80 miljoen op tafel te komen. Voor de scouts van de topclubs is het zaak zoveel mogelijk objectieve prestatie-informatie over een speler als Frenkie te verzamelen. Niet enkel wedstrijddata, maar ook biometrische maten. Talentherkenning houdt niet op bij het fysieke, technische en tactische, maar er is veel meer. Bij zo’n grote investering wil je toch alle informatie die er op dat moment te verkrijgen is van zo’n speler in overweging nemen?

Neem een kijkje onder de motorkap: ontdek het “Voetbalbrein”
Frenkie de Jong is een uitstekend voorbeeld als het gaat om voetbalintelligentie. Het is typisch een speler die ‘slimme’ dingen doet op het veld. Dat komt neer op breinprocessen zoals waarneming, informative opslaan, informative filteren, patronen herkennen, voor handen zijnde opties afwegen, de juiste handeling kiezen én uitvoeren. En dat op gekmakend hoog tempo. Spelers die dat kunnen en volhouden zijn zeldzaam. Dergelijke spelers maken het verschil. En zijn dus goud waard. Los van of dat dan 80 miljoen euro moet zijn of niet. Om er zeker van te zijn als topclub dat je je geld in de juiste spelers steekt, verdient een kijkje in het brein de aandacht. Breinfuncties bepalen voor een groot deel de voetbalprestatie. BrainsFirst heeft hier de oplossing voor. Jarenlang onderzoek heeft als resultaat opgeleverd dat op basis van een online assessment en een uitgebreide database met de cognitieve kwaliteiten van topvoetballers, voorspeld kan worden of iemand ook over het brein beschikt om op het hoogste niveau te kunnen presteren. Gewoon een final check voor iedere aankoop om er zeker van te zijn dat je (cognitieve) kwaliteit binnen haalt.

Meer weten over de Roots van BrainsFirst in het Topvoetbal ?
Klik hier voor our story. Of geïnteresseerd naar wat voor effect dit soort transfers kunnen hebben op de toekomst van het voetbal? Bekijk dan eens de documentaire over de toekomst van het Nederlands voetbal van de NOSOf lees het drieluik over BrainsFirst op Voetbalzone:

Deel 1:Ironische genoeg worden ze in de media vaak afgeschilderd als domme jongens’
Deel 2: Pirlo had met zijn voetbalbrein vast ook luchtverkeersleider kunnen worden’
Deel 3: ‘Wij geven clubs de mogelijkheid onder de motorkap van spelers te kijken’