Een kijkje in het brein van de Online marketeer

Schrijver

Eric Castien

Onderwerp Blog
Gepubliceerd op

28 juni 2019

De online marketeer. Een lastig te vangen prooi op de arbeidsmarkt. Als je er een te pakken hebt, is het altijd nog maar de vraag of je niet een vermomde consultant, salesmanager of ander afwijkend type aan de haak hebt geslagen of dat je echt mag spreken van een online marketing natuurtalent. Toch is het mogelijk meer zekerheid in te bouwen in jouw selectieproces door jouw keuzes te onderbouwen met objectieve selectiecriteria. In deze blog lees je hoe. Om alvast een tipje van de sluier te lichten, het antwoord is te vinden in het brein.

  

7x meer vacatures dan online marketeers
Voor mensen die in de marketingwereld werken, is het tekort aan online marketeers op de arbeidsmarkt geen geheim. Zo laat het vacatureplatform Intermediair zelfs weten dat er 7x zoveel vacatures zijn als dat er online marketeers zich aanbieden. Daarnaast sluiten de gangbare MBO-, HBO, en WO-opleidingen maar matig aan bij de vereisten van de praktijk. Vaak moet er nog een hoop tijd en resources geïnvesteerd worden in starters op de arbeidsmarkt en is het voor meer ervaren kandidaten van groot belang om hun kennis en skills up to date houden. Je wilt als organisatie er dan dus ook alles aan doen om de beste kandidaten te vinden, herkenen en aan te trekken.

 

Hoe vind je de van nature beste online marketeers
Maar hoe kom je erachter welke kandidaat de beste online marketeer is of de meeste potentie heeft om een goede online marketeer te worden? Reguliere persoonlijkheidstesten blijken weinig voorspellende waarde te hebben. Cv’s zijn te vaag en onbetrouwbaar en de klassieke IQ-test is weer te algemeen (IQ zegt eigenlijk maar weinig over iemands ware kwaliteiten). Het antwoord? Dat is te vinden in het brein. Research toont aan dat een goede online marketeer moet namelijk over een heel specifiek pakket aan breinkwaliteiten beschikken. Als je van nature over de breinkwaliteiten voor de functie beschikt, is de kans vele malen groter dat je zult floreren in je werk. Deze best matchende brein-set in combinatie met de best passende cv’s en gestructureerde interviews kunnen ervoor zorgen dat ook jij de meest kansrijke online marketeers kunt toevoegen aan jouw team!

 

Het brein van de online marketeer
Online marketing is een specialisme op zichzelf. Onderzoek onder ruim 100 online marketeers heeft dan ook uitgewezen dat het brein van een goede online marketeer erg speciaal is. Het brein van een succesvolle online marketeer is met name onderscheidend door de van nature aanwezige uitmuntende aandacht en controle skills. Snel en effectief de aandacht kunnen verplaatsen en gemakkelijk schakelen tussen verschillende taken gaan een succesvolle online marketeer van een leien dakje.

 

Vergroot je talentvijver, vind a-typisch talent en krijg kansrijke starters in je vizier
Naast dat je met inzichten in het brein de natuurtalenten in jouw bestaande talentvijver kunt identificeren, kan je ook gelijk je vijvers vergroten. Door verder te kijken in andere vijvers kunnen ook sommige op-het-eerste-gezicht-a-typische talenten ook als kansrijke geïdentificeerd worden. Het cv en de achtergrond zullen misschien niet helemaal aansluiten bij wat je zoekt, maar deze kandidaten hebben misschien wel de potentie om een uitstekende online marketeer te worden. Daarnaast krijg je gelijk meer inzicht in een van de lastigst te evalueren doelgroepen, namelijk de starters. Bij het aannemen van een net afgestudeerde voor jouw functie of traineeship blijft het vaak maar de vraag of de kandidaat echt past bij de baan en of deze dan ook de toekomstige werkzaamheden wel echt aankan. Met behulp van BrainsFirst kan je er in ieder geval zeker van zijn dat diegene van nature wel de breinkwaliteiten heeft om een topper te worden!

 

Neurolympics: een kijkje onder de motorkap
BrainsFirst heeft sinds 2012 ruime ervaring met het betrouwbaar meten van breinfuncties om de match tussen baan en brein te kunnen voorspellen. De wetenschappelijk onderbouwde game based assessments van BrainsFirst stellen jou in staat verschillende brein skills te meten. Denk hierbij aan o.a. aandacht, controle, werkgeheugen, stressbestendigheid, snelheid van denken, anticipatie en (mentale) flexibiliteit. Deze games geven een uitgebreid overzicht over iemands unieke brein-skills, letterlijk de biologische ‘breinbouwstenen’ van een kandidaat. Door dit te matchen met de breinscores van best presterende mensen binnen het vakgebied krijg je inzicht in of jouw kandidaten ook van nature het in zich hebben om een succesvolle online marketeer te worden.

 

Meer weten?
Wil je meer weten over hoe ook jij de van nature beste matches kunt vinden voor jouw Online Marketing-functies? Stuur dan een mail naar Ivar Schot en start met het maken van jouw matches.