De breinen van Mars en Venus op de werkvloer

Schrijver

Redactie

Onderwerp Geen categorie
Gepubliceerd op

1 maart 2019

De breinen van Mars en Venus op de werkvloer

De mannen tegen de vrouwen!
Mannen en vrouwen, zijn ze echt zo verschillend als Mars en Venus? Als we kijken naar de stereotypes, worden vrouwen vaak gezien als socialer, meer motiverend, beter met taal en betere multitaskers. Aan de andere kant worden mannen gezien als besluitvaardiger, zelfverzekerder, sterkere leiders en meer analytisch. Maar is dit echt waar? Op de universiteit begint de klassieke scheiding tussen vrouwen en mannen in de vorm van alfa versus bèta steeds verder te verdwijnen. Meer en meer vrouwen studeren af in een bèta richting. We kunnen onszelf afvragen of er wel verschillen bestaan in de breinen van mannen en vrouwen? En of dit onderbouwd is door de wetenschap?

De wetenschap aan het woord: vrouwen zijn betere multitaskers
We nemen één klassiek stereotype als voorbeeld: vrouwen zijn betere multitaskers. Er zijn verschillende artikelen gepubliceerd die onderbouwen dat vrouwen inderdaad betere multitaskers zijn dan mannen (artikel 1, artikel 2). Gedragsstudies tonen dat vrouwen beter presteren als ze veel verschillende dingen tegelijkertijd moeten doen. Dit wordt ook aangetoond in een fMRI studie waarin multitasken onderzocht werd. Deze studie liet ook zien dat mannen een hogere piek in ‘hersenactiviteit’ laten zien, wat geïnterpreteerd kan worden dat mannen meer ‘brainpower’ nodig hebben om hetzelfde resultaat te bereiken als vrouwen. Interessant! Maar hoe zit dat voor andere cognitieve skills?

Er zijn verschillen tussen mannen en vrouwen
De op wetenschap gebaseerde NeurOlympics meet 16 verschillende cognitieve skills (link naar blog). Binnen deze verschillende skills zijn kleine verschillen tussen mannen en vrouwen zichtbaar. Bijvoorbeeld, mannen lijken over het algemeen wat sneller te zijn, terwijl vrouwen een wat hogere accuratesse laten zien. Daarnaast blijkt net als bij bovenstaande onderzoeken dat vrouwen iets beter kunnen multitasken, maar daarentegen lijken mannen weer wat stressbestendiger te zijn. Hoe dan ook: elke baan of functie vereist een combinatie van verschillende skills. Door te kijken naar een samenstelling van verschillende cognitieve skills, een cognitief profiel, verdwijnt de voorkeur voor één specifieke gender.

Gender neutraal assessment: de beste breinen voor de banen
BrainsFirst gelooft in het gender neutrale assessment. Gender zou nooit een argument moeten zijn om iemand aan te nemen of af te wijzen. Het enige wat telt is of de cognitieve capaciteiten van de kandidaat passen bij de functie. De modellen die wij gebruiken om kandidaten aan functieprofielen te matchen zijn zorgvuldig getest, zodat er geen gender bias aanwezig is. Op deze manier is gender geen factor in talentselectie. Alleen de beste breinen tellen!

Meer informatie over hoe BrainsFirst bias-free talent kan ontdekken? Neem contact met ons op!