Assessment oefenen: 3 redenen waarom dat eigenlijk niet moet kunnen

Schrijver

Ravian Ruys

Gepubliceerd op

14 oktober 2022

Je ziet het vaak, bedrijven die online assessment oefeningen aanbieden. Dat is ook niet gek. Als er alleen nog een assessment staat tussen jou en die ene toffe baan, dan zou je er toch ook alles aan doen om het zo goed mogelijk te maken? Toch zijn assessments die je kunt oefenen vrijwel nutteloos voor zowel recruiter als kandidaat. 

Waarom zou je een assessment oefenen?

Als kandidaat is het eigenlijk heel erg logisch. Als je een assessment kunt oefenen, waarom zou je dat niet doen? Als je met een beetje moeite een betere score kunt krijgen en dus een betere kans op een baan zou je eigenlijk gek zijn om dat niet te doen.

Daar ligt dus ook precies het probleem. Als een test te oefenen is, gaan kandidaten dat ook doen. De mogelijke voordelen die kandidaten eruit kunnen halen zijn te groot om dat te voorkomen.

Maar wat is nu eigenlijk het probleem? Waarom wil je niet dat kandidaten een assessment kunnen oefenen?

Waarom je assessments dus niet moet kunnen oefenen

Om te begrijpen waarom assessments oefenen niet goed is, moeten we eerst weten wat precies de doelen zijn van assessments. Welke redenen zijn er om een assessment te gebruiken?

Reden 1: Een assessment die je kunt oefenen meet niet echt talent

Uiteindelijk wil je dat een assessment iets te zeggen heeft over een kandidaat. Het doel is om beter grip te hebben op wie je aanneemt en waarom. Wat een assessment precies meet is dus erg belangrijk voor de effectiviteit ervan.

En als je een assessment kunt oefenen, wat meet die dan nog? Echte deep skills die wat zeggen over iemands werkstijl of persoonlijkheid? Of hoe lang iemand de tijd had om te oefenen? 

Dat is eigenlijk de kern van het probleem. Met een assessment die je kunt oefenen weet je nooit zeker wat er precies gemeten wordt. En als je niet zeker kan weten wat de uitslag precies betekent, wat voor nut heeft het eigenlijk nog?

Reden 2: Het ondermijnt de eerlijkheid van het proces 

Daarnaast is er nog een probleem: een assessment die je kunt oefenen is minder eerlijk. Waarom? Niet iedereen heeft gelijke kansen om te oefenen.

Door een oefenbare assessment te gebruiken geef je een betere kans aan kandidaten met meer vrije tijd. Om het proces zo eerlijk mogelijk te laten zijn moet iedereen een gelijke kans hebben om de assessment naar het beste van hun kunnen te maken. Oefenen ondermijnt die eerlijkheid.

Natuurlijk wil je een gemotiveerde kandidaat. Maar een oefenbare assessment is zelfs niet de beste methode om motivatie te meten. Dus waarom zou je het daarvoor gebruiken?

Reden 3: Het geeft minder waarde aan recruiter en kandidaat

Je meet dus niet écht talent en het process is minder eerlijk, wat is er nog meer mis met assessments die je kunt oefenen? Het levert minder waarde voor recruiter en kandidaat.

Ook voor de kandidaat? Eerder legden we nog uit waarom kandidaten juist willen oefenen. Hoe is dat slecht voor ze dan?

Een goede assessment is niet alleen een test die beslist of iemand een goede kandidaat is. Het zegt ook wat over wat een kandidaat kan en in welke context iemand het meest tot hun recht komt. 

Door dit terug te koppelen aan de kandidaat begrijpt die zichzelf ook beter en wordt het makkelijker om zijn plek te vinden, of dit nu bij de functie is waar hij nu bij solliciteert of ergens anders. De informatie uit een goede assessment is altijd bruikbaar.

Omdat een oefenbare assessment niet echt talent meet, zegt het ook niet bijster veel waar een kandidaat iets aan heeft. Naast aangenomen voor een baan (of dat niet eens) heeft een kandidaat dus niets aan een assessment die ze konden oefenen.

De NeurOlympics – Een Assessment test die niet te oefenen is

Gezien de tekst hier boven is het niet heel gek, maar bij BrainsFirst zijn we erg trots dat de NeurOlympics niet te oefenen zijn. Wat je daar aan hebt?